Short Story

Short Story

 

Over de weg ergens in Limburg rijdt een 16-jarige jongen op zijn racefiets. Hij heeft een droom, die hij uit wil laten komen kostte wat kost. Zijn grote voorbeeld Alberto Contador is net gestopt, de stijl is prachtig om te zien. De instelling waarmee zijn voorbeeld rondreed nog beter: Ik doe mee om te winnen en zal altijd aanvallen als de mogelijkheid er is, en dat spreekt hem wel aan.

 

De jongen Maarten de Vos is zijn naam is al een paar jaar aan het fietsen maar voor hem kwam er steeds meer plezier in zo af en toe waande hij zich al prof als hij over die Limburgse heuvels vliegt. Ja dit terrein ligt hem wel. Tegenwoordig rijdt hij ook veel wedstrijden en strijdt mee om de overwinning sterker nog hij heeft er al een aantal gewonnen, dit optreden wordt beloond: hij mag komen testen bij een opleidingsploeg van een grote Nederlandse wielerploeg die wedstrijden rijdt op het hoogste niveau. Hier heeft Maarten van gedroomd hij besloot alles te geven om zo goed mogelijk getraind bij die test te komen want dit is wat hij wil. Zijn ouders hoopten dat hij zijn studie af zou maken maar Maarten dacht zo’n kans krijg ik maar een keer, dan doe ik dat jaar maar over vindt hij. Maarten kan goed met zijn ouders Andre en Sylvia overweg, het zijn ook zijn trouwste supporters.

 

De vraag blijft hoe hij zijn examen gaat doen want Maarten zit in het laatste jaar van de mavo. Er zijn op school nooit problemen geweest, leren ook niet hij haalt altijd prima cijfers meestal zessen en zevens soms een uitschieter omhoog of beneden maar dat is geen belemmering om elk jaar netjes over te gaan. Maarten heeft eigenlijk ook nog geen idee wat hij wil doen als wielrennen niks wordt. Zoals de meest jongens van zijn leeftijd heeft hij ook zijn vrienden op school die niks met wielrennen hebben, of in ieder geval niet om het zelf te doen de wedstrijden die op tv komen volgen ze met zijn allen om zo ook nog wat tijd met elkaar doorbrengen.

De vriendengroep bestaat uit totaal 5 jongens: Tom, Sam, Jonathan Michiel. Naast de trainingen en wedstrijden spreken ze veel af nu het nog kan, want als Maarten die test zou halen heeft hij veel minder tijd om af te spreken.

Ze weten dat ook allemaal, als wielrenner is het naast veel trainen lastig om leuke dingen te doen vooral als je wedstrijden moet rijden. Dat deze vriendengroep heel hecht is mag wel duidelijk zijn als er iets te vieren is zijn ze altijd compleet, ook toen het nieuws van de test kwam.

 

De test die hij moet doen is een zware inspanningstest waarin wordt gekeken naar het vermogen dat hij kan trappen en hoe diep hij in zijn krachten kan gaan. Dit weet hij en daarom is trainen in de heuvels goed, zo vaak en zo lang mogelijk als kan. “Misschien ooit op een dag kan ik hier de Amstel gold race winnen” droomt Maarten tijdens zijn training maar hij weet dat daar nog een lange weg naartoe is. Je begint als je al ooit prof bent niet meteen met winnen, rijden met renners met meer ervaring in hun kleine teen dan hij in zijn hele lijf.

Hij zou het al te gek vinden om in de opleidingsploeg te komen dat is stap 1 van het plan naar prof worden toe. Dan heeft hij een professioneel trainingsprogramma en nog beter materiaal wat hij krijgt van de ploeg.

 

Maarten woont met zijn ouders in een redelijk groot huis en heeft de zolder als zijn kamer, hier heeft hij een bed, bureau, een bank en een makkelijke stoel staan met een tafeltje en er staat een grote kast vol met cd’s. Als hij op zijn kamer is heeft hij altijd muziek aanstaan, dan komt hij tot rust. Tijdens de training heeft hij muziek aan met een goede beat waar hij lekker op kan fietsen, is hij thuis en doet hij niks luistert hij naar de wat oudere muziek waar hij erg van kan genieten. Soms als hij op zijn kamer is denkt hij na over later, over zijn dromen wat hem motiveert om door te gaan. Hij bereidt zich hier ook voor op de test die plaatsvindt in de komende week

 

De dag van zijn test is aangebroken, Maarten is behoorlijk gespannen de vragen spoken door zijn hoofd, ben ik wel goed genoeg? Ga ik het wel halen? Aan de voorbereiding zal het niet liggen hij heeft alles gedaan wat binnen zijn mogelijkheden ligt om te zorgen dat hij goed voor de dag komt. Vanmorgen moest hij vroeg op om naar Tilburg te rijden, zijn ouders gaan mee. Als ze zijn aangekomen voelt Maarten dat hij er klaar voor is, hij kijkt nog een keer op zijn mobiel en ziet nog wat succeswensen dan stopt hij zijn mobiel weg en gaat zich omkleden.

Als de test klaar is gaat Maarten met zijn ouders nog ergens wat eten voordat ze weer richting huis gaan, tijdens het eten merkt Maarten dat hij er een goed gevoel aan over heeft gehouden hij heeft alles gegeven wat hij in zich had. Hij hoopt dat het genoeg is om door te mogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.