Het oog van Randenbroek

Het oog van Randenbroek

Een wilde geschiedenis en een culturele samenleving; dat is hoe Randenbroek beschreven kan worden. Met een groene en levendige omgeving, het geluid van de vogels die vliegen en verlangen naar hun moeder en het kalmerende getik van de fietsen die daar rijden. Randenbroek is een wijk in Amersfoort en bezit ook een prachtig park; park Randenbroek. 

 

De wijk

Aangekomen in Randenbroek begint de verwarring, aan de ene kant is er een autoweg met stoplichten in volle toeren en een beetje rechts van de autoweg zijn er 3 schapen te zien in hun eigen stekje. De schapen bevinden zich in park Randenbroek. ‘’Ik ga altijd samen met mijn man, Rick, een korte wandeling door het bos maken in de ochtend. Het is onze routine geworden sinds wij hier zijn gaan wonen; 50 jaar geleden.’’ Renie, 79 jaar oud. Al 50 jaar geniet ze niet alleen van Randenbroek maar ook van het park dat zij te bieden hebben.

 

Bewoners

De bewoners van Randenbroek zijn door de jaren heen steeds meer veranderd. Er wonen steeds meer buitenlanders binnen de wijk. In het jaar 2017 is deze stijgende lijn nog hoger geworden. De huisprijzen vallen mee en dat is ook te zien aan de huizen zelf; een grauwe en pijnlijk uitzicht. Het ziet er namelijk allemaal een beetje oud uit. De buurt is al oud en er wonen ook veel meer ouderen in Randenbroek, net als Renie.

 

Vroeger

Renie heeft ook veel meegemaakt in de buurt. Denkend over de jaren 70 en haar kinderen die in deze wijk opgegroeid zijn twinkelen haar ogen. Kinderen uit de buurt gingen vroeger vaak naar het park, park Randenbroek. Zij noemden dit park Randenbroekerbos en vonden altijd de kleine uitwegen binnen het park. Meer dan 50 jaar later, kijkend naar het park zijn er geen kinderen meer te zien. Komt het door het weer of komt het door iets anders?

 

Cijfers

In de buurt woonden er eerst meer ouderen maar in de laatste jaren is dat zeker veranderd. De grootste leeftijdsgroep is nu 25 tot 50 jaar oud, maar wel liefst 30%, de leeftijdsgroep daarna is 45 tot 65 jaar oud en op plek nummer 3 is dat 65 jaar of ouder.

Er is een stijgende lijn van een jongere leeftijdsgroep mede door de gemeente van Amersfoort. Hun wilden namelijk dat er meer jonge gezinnen hier zouden wonen. Er zijn in Randenbroek Zuid nu ook alleen maar nieuwe huizen met nieuwe gezinnen, Ineke (35 jaar oud) woont hier ook, zij woont hier nu net een jaar samen met haar man en 2 jonge kinderen. ‘’Ik vind het prettig om hier te wonen hoor, het is heel rustig hier. Dat kan een nadeel en een voordeel zijn natuurlijk maar voor de kinderen is het een prima plek.’’

 

Verschillen

Randenbroek Zuid heeft een andere kijk dan de rest van Randenbroek. De rest van Randenbroek draagt namelijk een grote geschiedenis met zich mee en Randenbroek Zuid is nieuw en denkt vooral aan de toekomst.
Het park Randenbroek heeft namelijk ook veel geschiedenis, de heuvels in het park waren rivierduinen die hier na de laatste ijstijd zijn ontstaan. Het landgoed in het park is rond 1814 ingericht door Hendrik van Lunteren.
Aankomend bij de wijk is het park en het begin van de wijk te zien. Met een drukke weg in het midden van de twee; de wijk en het park. Kijkend naar de rechterkant zijn de groene gebieden van het park duidelijk te zien, de drie schapen die rustig het gras eten in hun gebied en de vele bomen en struikjes die kunnen worden bezichtigd. De vogels, de fietsers en de auto’s zijn luid te horen door de buurt want aan de linkerkant is de buurt te zien, rustig op straat en een beetje grauw. Kleine flats met bloemenpatronen op het balkon, een beetje kleur te zien door de bewoners.

Mening

Een van de mensen die buiten liep was een man met zijn hond. ‘’Ik woon hier wel goed,’’ zegt de baas van de hond, hij haalt de sigaret uit zijn mond en gaat door, ‘’ik woon hier nu bijna 3 jaar lang, het is een rustige buurt en het is in ieder geval rustiger dan Amsterdam; waar ik eerst woonde.’’ De meeste vinden de wijk oké, er is niet veel opmerkelijks aan volgens de bewoners en een jongen van 19 vindt de wijk helemaal niks. Er valt toch te zien dat de wijk veel mooier wordt beschreven door gezinnen en ouderen.

 

Toekomst

In de toekomst gaat de gemeente van Amersfoort steeds meer proberen om jonge gezinnen naar Randenbroek te brengen. Randenbroek wordt inmiddels steeds aantrekkelijker voor mensen buiten Amersfoort. Wat ze doen in het zuiden van de wijk zal steeds meer worden verspreid door de wijk, meer nieuwe huizen en meer plekken voor gezinnen. Er is veel nieuwbouw aanwezig en het zal zeker uitbreiden in de toekomst.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.