Starende Indiërs

Starende Indiërs

De cultuur in India is heel anders dan in Nederland. De manier waarop mensen met elkaar omgaan is even wennen. Hieronder volgen een paar tips ter voorbereiding om ongemakkelijke momenten of verwarring te voorkomen tijdens je reis naar India.

Niet zwaaien maar buigen
Indiase mensen groeten door middel van een ‘namasté’ dit doe je door je handpalmen vlak tegen elkaar te drukken en ter hoogte van je gezicht te houden, terwijl je een buiging maakt. Hierbij geldt: hoe hoger je je handen houdt, hoe meer respect je toont. Wil je dan toch persé een hand geven, doe dit dan bij iemand van gelijke sekse.

Kledingvoorschriften
Korte broeken worden als raar, of zelf ordinair gezien in India. Zowel onder mannen als vrouwen. Net als een bikini.  Zorg ervoor dat je benen bedekt zijn en draag tijdens het zonnebaden op zijn minst een badpak als je starende blikken wil voorkomen. En topless of naakt zonnen kan je maar beter vergeten. Dit is in heel het land verboden. Naveltruitjes daarentegen zijn in India heel normaal. Ze zijn zelfs in India uitgevonden en je zal dan ook veel blote buiken tegen komen.

Starende blikken
Staren is erg normaal in India. Dus zelfs met de juiste kleding is de kans groot dat je wordt aangestaard. Zij zien dit niet als asociaal of onbeleefd, maar eerder als teken van interesse. Zeker als Nederlander moet je je voorbereiden op starende Indiërs. Onze lichte huidskleur is voor hen zeer interessant en wordt zelfs gezien als aantrekkelijk. Terug staren is echter geen optie. Dit wordt gezien als teken van intimiteit. In India kennen ze geen privacy zoals wij dat kennen. Zo is het ook heel normaal om heel dicht op iemand te gaan staan of mee te lezen in je telefoon. Probeer hier niet al te geërgerd op te reageren, want zij zijn zich van geen kwaad bewust.

Eet niet met je poephand
Als je een hapje besluit te gaan eten in een restaurant kijk dan niet raar op als je geen bestek krijgt. In India eet men namelijk met de handen. Of beter gezegd hand. Alleen de rechterhand wordt gebruikt om mee te eten. De linkerhand wassen ze hun billen mee. Het wordt dan ook als erg onhygiënisch gezien als je met links eet.

Hou je in
Ben je op huwelijksreis of gewoon op reis met je geliefde? Indiase mensen moeten daar niks van weten. Lichamelijk contact in het openbaar wordt namelijk niet gewaardeerd, laat staan intimiteit. Dus hou je seksuele driften maar in tot je in de slaapkamer bent.

Ja?
Misschien wel het meest verwarrende verschil is het ja en nee. In India wiebelen ze namelijk met hun hoofd heen en weer om in te stemmen. En ja is niet zo eenzijdig als bij ons. Het kan van alles betekenen, van ‘ja, is goed’ tot ‘hou je kop’. Het woord nee gebruiken Indiërs het liefst niet.

Heilig lichaamsdeel
Wil je graag het haar van een Indiase voelen? Of een baby over zijn hoofd aaien? Ook dat is ten sterkste af te raden. Het hoofd wordt namelijk als heilig gezien, omdat de ziel zich daar bevindt. Het is dan ook erg onbeleefd om zomaar iemand zijn hoofd aan te raken.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.