Knallend het nieuwe jaar in?

Knallend het nieuwe jaar in?

 

 
Moet Amersfoort vuurwerkvrij worden? Wat vinden de partijen?  Bron:indebuurt.nl

In Amersfoort is afgelopen oud en nieuw voor het eerst een vuurwerkvrije zone ingesteld rondom het Meander ziekenhuis. Het lijkt erop dat er dit jaar geen extra vuurvrije zones komen wegens de kosten die dit met zich meebrengt. Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat 75% van de Amersfoorters is voor het beperken van het gebruik van consumentenvuurwerk.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 kies je onder anderen voor wat er met het vuurwerk gaat gebeuren. GroenLinks en VVD zijn het in elk geval niet met elkaar eens als het op het afschaffen van vuurwerk aankomt.

Vuurwerkvrije toekomst
GroenLinks wil zich hard maken voor een vuurwerkvrij Amersfoort. Dit voornamelijk omdat het de lucht extra vervuild en het gevaarlijk is voor mens en dier.
Ze willen nadenken over een grote vuurwerkshow, zodat de oud en nieuw traditie toch nog een beetje in stand blijft.
Zes jaar geleden heeft GroenLinks een meldpunt voor overlast van vuurwerk geopend om in kaart te brengen hoe veel burgers er last van hebben. Sindsdien is er veel melding van overlast gedaan.

Pijlen kunnen geen kwaad
VVD geeft op stemwijzer.nl aan dat de meeste mensen vooral last hebben van knalvuurwerk. Siervuurwerk moet gewoon kunnen. Aangezien het ook een belangrijke bron van inkomsten is voor kleine ondernemers.

Vuurwerk de geschiedenisboeken in
Opvallend vind ik dat er over vuurwerk niks te vinden is op de site van de VVD. Dit geeft dus aan dat zij het afsteken van vuurwerk niet als een probleem zien. Zij staan er dus niet bij stil dat ook siervuurwerk de lucht vervuild en ook gevaarlijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan alle vogels. En wat als je fles met pijl erin omwaait of –valt nadat je hem hebt aangestoken?
Huisdieren en mensen zullen inderdaad minder overlast ervaren als het knalvuurwerk wordt verboden en er zullen ongetwijfeld minder ongelukken gebeuren.

Echter betwijfel ik hoe serieus de VVD het vuurwerkprobleem eigenlijk oppakt en of ze daadwerkelijk het knalvuurwerk willen verbieden, aangezien er dus niks over te vinden is tussen hun standpunten.
Vanzelfsprekend sluit ik mij dus aan bij het standpunt van GroenLinks. Vuurwerk is gevaarlijk en slecht voor het milieu. Ik vind dat we moeten streven naar een vuurwerkvrij Nederland met lokale vuurwerkshows, om de mensen tevreden te houden. Het feit dat zij een meldpunt hebben geopend voor vuurwerkoverlast en streven naar een vuurwerkvrije toekomst, ondanks dat ze weten dat dat niet makkelijk gaat worden, geeft aan dat zij het probleem serieus nemen.
Als het aan mij ligt, weten de kinderen die nu geboren worden niet eens hoe het is om een pijl af te steken of een rotje met een brandende lont aan te steken en te wachten op een knal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.