Aan de slag in Amersfoort- de Vosheuvel

Aan de slag in Amersfoort- de Vosheuvel

Wanneer de lente weer komt en de zomer in aantocht is gaan de deuren weer open van kinderboerderij de Vosheuvel. Nieuwe dieren komen op de wereld zoals kuikentjes, lammeren en kalfjes waar ons hart sneller van gaat slaan. Maar is het wel goed en terecht dat onze hartjes er sneller van gaan slaan? Veel van deze dieren op kinderboerderijen zijn gewoon handel, ze belanden bij de slacht of worden doorverkocht. Is de kinderboerderij wel zo diervriendelijk? Is dit ook het geval bij De Vosheuvel? Ja en nee, de Vosheuvel is een kinderboerderij die vooruit gaat.

 

Gemiddeld denkt een Nederlander niet vaak aan het leed op de kinderboerderijen, maar hoe kan het dat de kinderboerderijen niet overvol zijn? Want jonge dieren worden ook ouder.

Een kinderboerderij beginnen kan zeker leuk zijn en is daarnaast ook nog eenvoudig om te beginnen, misschien wel te makkelijk. Toch beginnen veel boeren of handelaren een kinderboerderij. Maar zonder enige ervaring kan iedereen meehelpen in de verzorging van de dieren. De vrijwilligers hoeven geen diploma te hebben voor het verzorgen van de dieren.

Kinderboerderijen zijn voornamelijk voor de kinderen, waardoor veel kinderen toch zonder begeleiding naar de dieren gaan kijken, aaien en/of optillen.

 

Vaak worden kuikens opgetild, hierdoor kunnen de kuikens vallen en hun pootjes of zelfs hun nek breken. Geiten worden als paard behandeld en door het afval wat mensen laten liggen kunnen de dieren plastic eten.  Als er een paard aanwezig is rijden daar ook mensen op die te groot of te zwaar voor het beest zijn. Dan hebben we het nog niet over dat er de hele tijd mensen en kinderen in het territorium van de dieren zijn, hierdoor kunnen de dieren het gevoel krijgen of ze weg gejaagd worden.

 

De vosheuvel is een tijdje geleden begonnen met het verbeteren van de kinderboerderij. De Vosheuvel wil dat de mensen die op bezoek komen een leukere tijd hebben en de dieren een beter verblijf hebben. Ook moeten ze de verblijven en de omgeving veranderen omdat de wetgeving is veranderd.

Om de Vosheuvel beter te maken gaan ze geld ohalen om het leed van de dieren te kunnen verbeteren. Ook is het regelement nog eens bekeken en aangepast waar nodig was.

De Vosheuvel is een goed voorbeeld van hoe een kinderboerderij moet zijn, nu dat ze van alles aan het verbeteren zijn wordt het steeds beter.

Het project Vosheuvel 2.0 houdt in dat ze het terrein opnieuw gaan inrichten en eenheid gaan aanbrengen op de kinderboerderij. Zo willen ze dus meer eigen inkomsten te genereren, het welzijn van dier en mens staat voorop. De speeltuin wordt gaan gepast, meer zitgelegenheden, aantal stallen en schuilhokken aanpassen en zichtbaarheid verbeteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doel:

Mijn doel van dit artikel is om mensen een ander zicht te laten krijgen op kinderboerderijen. Niet dat dit per se negatief moet zijn, maar het wordt veel leuker en mooier neergezet dan dat het eigenlijk is. Ik hoop dat mensen na het lezen van dit artikel mij iets beter begrijpen en meer aandacht gaan geven aan de kinderboerderijen in Nederland.

 

Doelgroep:

De kritische lezer, mensen die geïnteresseerd zijn in dieren.

 

Bronvermelding:

http://edepot.wur.nl/301495

 

https://www.devosheuvel.nl

 

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/06/op-veel-kinderboerderijen-is-het-flink-mis

 

Interview met medewerker van de Vosheuvel. Interview is te vinden in het tweede bestand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.