‘17 jarige Chinese scholieren gedwongen om iPhone X te maken’

‘17 jarige Chinese scholieren gedwongen om iPhone X te maken’

Drieduizend Chinese scholieren zijn gedwongen om iPhone X mobieltjes in elkaar te zetten. De handelingen zijn onderdeel van de verplichte stage die de scholieren bij de fabriek Foxconn moeten lopen. De werkdagen bij de fabrikant bestaan uit 11 uren. De 17 tot 19 jarige studenten moeten 3 maanden werkervaring op doen om vervolgens te kunnen afstuderen. ‘’We worden door onze school gedwongen om hier te werken, vertelt een 18 jarige scholier. ‘’Het werk dat we doen heeft helemaal niks te maken met onze studie.’’

Stage. Misschien ben ik de enige, maar ik heb er best wel slechte ervaringen mee. Ook goede ervaringen, begrijp me niet verkeerd! Maar bij sommige bedrijven wordt je echt als een slaaf behandeld. Moet je je voorstellen hoe het is voor die Chinese scholieren. 3 maanden lang keihard werken zonder betaald te worden en werkervaring ophalen voor iets waar je helemaal geen studie voor doet! Dat is toch te gek voor woorden. Toen ik dit nieuwsbericht tegen kwam, was ik toch wel een beetje in shock. Dit is dan wel geen kinderarbeid, maar erg is het wel. In China is het verboden om stagairs langer dan 40 uur per week te laten werken…

Apple (het merk van iPhone) en Foxconn (de fabrikant waar de studenten stage lopen) geven toe dat er inderdaad een situatie is waar scholieren teveel uren maken. Ze beloven er iets aan te doen, maar ze zeggen er wel bij dat alle stages vrijwillig waren en dat de studenten zijn beloond voor hun werk.

Volgens een aantal scholieren die hun verhaal kwijt konden bij Financial Times is dit niet het geval.

Kortom, als je het mij vraagt zou dit verboden moeten worden. Scholen moeten alleen dingen doen die bij de studie horen en voor het belang zijn van de studenten. De jonge studenten hebben een werkplek nodig waar ze echte werkervaring opdoen voor hun studie. Een stage waar je wat aan hebt en niet eentje waar je wordt uitgebuit als een slaaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.