Nepnieuws maakt Nederland kapot? 14-26 November 2017

Nepnieuws maakt Nederland kapot? 14-26 November 2017

blogitem 'nieuws van de week'

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken waarschuwt voor nepnieuws uit Rusland. In een brief aan de Tweede kamer schrijft ze dat de Russen proberen de democratie te ontregelen. Ollongren heeft het over nepnieuws, ze schrijft: “Ook in Nederland zijn er dossiers en (politieke) processen die voor Rusland van belang zijn waarbij beïnvloeding en manipulatie een voorstelbare dreiging zijn, bijvoorbeeld het MH17 proces”.

 

Als je de brief van Minister Ollongren opzoekt staat er maar één concreet voorbeeld in van nepnieuws. Minister van Ollongren: “In mijn brief heb ik een voorbeeld genoemd, een website. Die leek sprekend op een echte website van de Nederlandse overheid, maar het was een nepwebsite van een Russische makelij. De website ging over de MH17”.

 

Overigens heeft minister van Ollongren de website niet kunnen doorgeven aan de andere tweede kamer leden of nieuwskanalen. Ze wil hen, de eigenaren van de website, niet het plezier moeten doen dat veel mensen op die website gaan klikken. “Daarmee zou je ongewenste gevolgen kunnen krijgen” voegt minister Ollongren eraan toe.

 

Vele nieuwsmedia hebben gezocht naar deze ‘nepwebsite’ maar hebben die niet kunnen vinden, onder andere de redactie van Pauw en Derk Sauer (via BNN-Vara) hebben een online zoektocht ingezet. De redactie van VPRO, zondag met Lubach, beweert dat ze de website wel hebben gevonden. Volgens de redactie van Zondag met Lubach wijst het erop dat de website waar de minister op doelt eigenlijk een onschuldige pagina is. De stadsmuur van Amersfoort staat op de voorpagina en de tekst op de website is in het Russisch geschreven. Het IP-adres was vroeger van de Nederlandse ambassade in Moskou. Er staan voornamelijk stukjes op over Madurodam, Amsterdam en verder andere bezienswaardigheden in Nederland.

 

Is het ‘nepnieuws’ uit Rusland dan echt een gevaar als er niks over te vinden valt? De mysterieuze website met het nepnieuws erop waar minister Ollongren het over heeft blijft voor nu een raadsel. En is dus ook niets om je over te bekommeren als het nepnieuws uit Rusland betreft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.