‘Echte’ voetbalfans

‘Echte’ voetbalfans

Elke keer als ik aan iemand vraag voor welke voetbalclub ze zijn krijg ik altijd hetzelfde antwoord. Ajax, PSV of Feyenoord roepen de meesten. Soms zit er een iemand tussen die voor AZ, Vitesse of FC Utrecht is. Dat beschouw ik meestal al als unicum omdat ik verder alleen de top drie hoor. Ik vraag me altijd af of die mensen wel echt fan zijn of dat het pure gemakzucht is.

Elk weekend voor de televisie zitten en een wedstrijd kijken in Ajax shirt, klinkt als een echte voetbalfan. Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Vaak zijn juist die fans degene die nog niet eens één speler van hun club kunnen noemen. Hell, ik kan met gemak drie spelers drie opnoemen van Ajax terwijl ik die club niet eens support.

Ik betwijfel of die fans wel echt fan zijn. Ik heb eerder het idee dat ze gemakzuchtig zijn en voor de club kiezen die het meest wint en het meest verdient. Bijen komen af op de grootste hoeveelheid honing, toch?

Fan zijn van een voetbalclub uit jouw provincie kan ik ergens nog wel snappen. Je komt er vandaan en dan is het logischer om voor de club uit jouw provincie te kiezen dan uit die van een andere. Ook dat vind ik een beetje té gemakzuchtig. Ik vind dat je een club moet kiezen waar je je echt prettig bij voelt en echt fan van wil zijn. Natuurlijk kan dit de club uit jouw provincie zijn. Maar ik denk dat je dan niet voor die club moet kiezen omdat het ‘logischer’ is. Wanneer je echt je best doet om naar andere clubs te kijken, is denk ik de kans groter dat je voor een andere club kiest dan uit jouw provincie. Tenslotte wonen er genoeg Feyenoordfans in Amsterdam en genoeg Ajaxfans in Rotterdam.

Fan zijn van een topclub uit de eredivisie kan. Maar ik vind wel dat je dan ook echt de club moet supporten en er iets van moet weten. Wanneer je zegt dat je super fan bent terwijl je nog niet eens één speler kan benoemen, denk ik dat je kan gaan twijfelen of je wel ècht zo’n super fan bent.

Uiteindelijk is er niks mis met voetbal kijken voor de buis, met je Ajax shirt. Niet iedereen heeft de luxe om het in een stadium te kijken. Toch vind ik dat als je bijna niks kijkt, leest of meemaakt je niet kan zeggen dat je een voetbalfan bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.