Een historisch topseizoen

Een historisch topseizoen

Een historisch topseizoen

Voor de Nederlandse wielrenliefhebbers was dit een jaar om nooit meer te vergeten. Een seizoen vol met historische momenten. Zo blijkt maar dat er nu een hele goede generatie wielrenners is, om over het aanstormend talent nog maar te zwijgen.

Het begon dit jaar met grote successen in mei. Tom Dumoulin gaf aan te kijken tot waar hij in staat is als klassementsrenner, maar hij zei wel ik ga geen klassementsrenner worden voor een plaats in de top 10. Het was dit jaar de 100e editie van de Giro d’ Italia en dat meest natuurlijk een Italiaans feestje worden. Was het niet dat er veel toprenners in Italië aan de start stonden. Voor de Italianen begon de pech al voordat de wedstrijd begonnen was, Fabio Aru kon vanwege een knieblessure niet starten en zijn ploeggenoot Michele Scarponi overleed helaas door een aanrijding tijdens een trainingsritje.

Als Nederlandse wielerfan merk je al snel dat Dumoulin in vorm is. Hij zou dus zomaar voor een verrassing kunnen gaan zorgen. Dit gebeurde ook in de eerste beste bergetappe waar hij derde werd en ook de andere Italiaanse topfavoriet Vincenzo Nibali op ruime achterstand reed, Nibali wilde deze race ook zeker winnen maar hij heeft inmiddels zijn beste tijd wel gehad. Zeker naast de jongere garde die steeds beter wordt. Dumoulin pakte in de tijdrit (wat zijn specialiteit is) de roze leiderstrui om deze tot 2 dagen voor het einde te dragen. Hij won in die roze leiderstrui ook nog een bergetappe. Op de laatste dag van de Giro stond hij maar 53 seconden achter de leider. De laatste tijdrit werd overigens ook gewonnen door een Nederlander Jos van Emden, Tom Dumoulin pakte genoeg tijd in de tijdrit en won zo als eerste Nederlander de Giro d’ Italia.

Geïnspireerd door dit succes wilden de Nederlanders die in de Tour de France die daarop volgde ook goed presteren, het duurde even voordat er Nederlands succes was maar daar was Bauke Mollema die uit de kopgroep wegsprong en solo over de streep kwam. Mollema had de Giro ook gereden als kopman met een nette zevende plaats in het algemeen klassement en zou in de Tour werken voor zijn kopman Alberto Contador. Voor de Nederlandse ploeg LottoNL Jumbo viel er weinig te juichen in de eerste 2 weken van de Tour, het lukte allemaal net niet. Totdat de laatste week aanbrak… daar was de eerste etappewinst voor een Sloveen die in dienst rijdt van de Lotto ploeg, ook hij won solo na een fantastische afdaling van de berg de Galibier. De allerlaatste etappe die traditioneel eindigt op de Champs- Elysees in een massasprint, werd gewonnen door het Nederlandse sprinttalent: Dylan Groenewegen, zo eindigde de Tour de France ook nog met een mooi Nederlands aandeel.

Het laatste gedeelte van het seizoen waarin het WK plaatsvindt was er opnieuw heel veel oranje op het podium en moest het Wilhelmus zo vaak worden gedraaid dat de Noren In Bergen (waar het WK plaatsvond) ons volkslied zo mee kunnen zingen.
Het succes begon bij de ploegentijdrit waar zowel de vrouwenploeg van Sunweb (Nederlandse licentie) en de mannenploeg van Sunweb (Duitse licentie veel Nederlanders in dienst), vervolgens was er de tijdrit voor vrouwen waar goud werd gewonnen door Annemiek van Vleuten en zilver door Anna van der Breggen. Bij de mannen had Tom Dumoulin zich op de wereldtitel tijdrijden gericht en met succes, hij won met heel veel overmacht. Bij de vrouwen was er weer een wereldkampioene in de wegwedstrijd iets wat de mannen nog niet lukte helaas.

Maar laten we heel eerlijk zijn: Na zo’n seizoen hoeft niet alles te lukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.